Ipari Marketing
Econor Design

Blog

X

Formatervező szemmel: 2024-es Salone del Mobile beszámoló

Múlt héten felpezsdült a nemzetközi design élet, mindenki, akinek lehetősége volt, az részt vett a 62. milánói Salone del Mobile kiállításon, ahol a gyártói élmezőny a bútordizájn és lakberendezés legújabb trendjeit mutatta be a világnak.

Beszámoló a 2024-es Salone del Mobile kiállításról

Az esemény minden évben izgalmas platformot biztosít a legismertebb bútor, lámpa, burkolat, lakáskiegészítő és szaniter gyártó márkáknak B2B és B2C piacon egyaránt. Céljuk, hogy bemutassák a legfrissebb kollekcióikat, inspirációkat nyújtsanak az iparág szakembereinek és designrajongóknak egyaránt. Az idei év sem okozott csalódást, rengeteg izgalmas újdonságot és kreatív megoldást láthattunk a kiállítási standokon. Most pedig tekintsük át, hogy milyen forma, szövet és anyaghasználati trendek dominálták az idei Salone-n.

Komfort, otthonérzet, biztonság

Komfort, otthonérzet, biztonság

Az idei évben a kényelem és az ergonómia kulcsszerepet játszott a bútorok formai megjelenésében. A tervezők egyre inkább az otthoni életkörülményekre és a felhasználók sokszínű igényeire fókuszáltak, ezért olyan bútorokat alkottak, amelyek egyszerre kényelmesek, átalakíthatók és esztétikusak. Például láthattunk több olyan közületi ülőbútor családot, amivel az irodában is puha, komfortos kanapék várják a munkavállalókat, hogy a home office után az otthonérzet, a biztonság, a ’jó életérzés’ az irodában is jelen legyen. A kárpitos bútorok kiegészítő asztallal, lámpával, tárolóval együtt is rendelhetők opcionálisan, maximális kényelmet és funkciókihasználást biztosítva.

Az unalmas, rideg irodák kora lejárt.

Finom formák, változatos anyagok

Az egyszerű, sarkos design darabokat szépen váltották az organikus, lekerekített formák, natúr és az élénk színek egyaránt megjelentek a dizájnokban, egyedi stílust, színfoltot hozva a térbe. Közkedvelt a különböző textúrák játéka, a finom szövöttől a buklén át egészen a hosszú szőrös kárpitokig, leginkább a puha, meleg textilek domináltak. Fa termékeknél a tömörfa vagy tömör hatású, akár égetett felületű lerakóasztalok a legtöbb gyártónál megjelentek, fémmel vagy márvánnyal kombinálva. Két-három merészebb gyártónál textil felületű szekrények és asztallábak is felbukkantak az újdonságok között, új felhasználói élményt, játékosságot teremtve.

Tuti befutó: fémváz

Gyakorlatilag minden gyártónál teret hódítottak a fémvázas konstrukciók, nem csak kültéren, beltéren is egyaránt. A váz keménységét, merevségét leginkább puha szivacsokkal, párnákkal ellensúlyozzák a gyártók, hívogató ülőbútort kialakítva ezáltal. Több gyártónál is látható volt a fémváz és natúr szövött ülőfelület kombinációja, kizárólag természetes anyagból. A műrattan eltűnt (szerencsére) a piacvezető gyártók kínálatából.

Tuti befutó: fémváz
Innovatív anyaghasználat

Innovatív anyaghasználat

A fenntarthatóság egyre inkább előtérbe kerül a bútortervezésben, gyakorlatilag már elkerülhetetlen, így minden gyártó törekszik csökkenteni az ökológiai lábnyomát valamelyest. Az újrahasznosított anyagok és a környezetbarát gyártási folyamatok fontos szempontok lettek a tervezők számára. Így láthattunk olyan bútorokat, amelyeknél a természetes, fenntartható termelésből származó faanyagok mellett például lebomló, bioplasztik kompozit műanyagok is felhasználásra kerültek, vagy jóval kevesebb vizet használnak a textilek gyártása során. Ezek a törekvések jó irányt mutatnak, de még mindig nagy út áll a piacvezető gyártók előtt a klímasemlegesség eléréséhez.

A Salone del Mobile 2024 kiállítás egyértelműen azt mutatta meg, hogy a bútortervezés és lakberendezés terén folyamatosan alakulnak a trendek, a piaci szereplők reagálnak az új igényekre, egymás újdonságaira. A komfortérzet, az esztétika és a fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet kapnak a tervezők és a márkák számára egyaránt.

Vissza